Energiamenedzsment

ENERGIAMNEDZSMENT

Vasút

VASÚT-AUTOMATIZÁLÁS

Elektronikai gyártás

ELEKTRONIKAI GYÁRTÁS

Az általunk fejlesztett és elektronikai gyárunkban gyártott irányítástechnikai eszközök és rendszerek megtalálhatóak számos közműszolgáltatónál és a hazai vasúttársaságoknál.

Hagyományosan a villamosipar MAVIR és áramszolgáltatók) számára készítünk alállomási adatgyűjtő eszközöket (RTU), illetve üzemirányító központokat (SCADA). E két terület ma már önálló leányvállalatként működik. A villamosipari tapasztalatok alapján fejlesztettük ki a vasutak számára a felsővezetéki energia távvezérlő rendszerünket (FET). Több éves fejlesztés eredményeként hoztuk létre a relés biztosítóberendezések távvezérlését, központi forgalomellenőrzést, -irányítást (KÖFE/KÖFI) megvalósító rendszerünket (Elpult), illetve ennek alrendszereit (váltófűtés, vonatérzékelők, stb.). További fejlesztésünk a valamennyi hazai mozdonyon és motorvonaton megtalálható mozdonyfedélzeti számítógép (MFB), amely a teljes vasúti járműpark üzemeltetésének ma már alapeszköze. A legmagasabb fokozatú biztonságkritikus fejlesztések (SIL4) terén jelentős kompetenciával rendelkezünk, a „3-ból 2” elvre épülő ProSigma alaptermékünk különféle alkalmazásának fejlesztései egy új, korszerű termékpalettát alapoznak meg.

A vasút-automatizálás és az energiamenedzsment két önálló üzletágat alkot. Az utóbbi hagyományos termékének az ún. „éjszakai áram” rendszerében a fogyasztóknál telepített hosszúhullámú rádiós körvezérlő vevő (RKV), illetve hangfrekvenciás vevő (HKV) számít, amelyet németországi áramszolgáltatók részére is értékesítünk. Folyamatos fejlesztéseink célja, hogy az intelligens hálózatok igényeinek megfelelő széles termékpalettával rendelkezzünk: ilyenek többek között a távleolvasást (AMR), a helyi adatgyűjtést és feldolgozást (C-RTU), így kisfeszültségű hálózatok monitorozását lehetővé tevő eszközök, illetve a német szolgáltatók által igényelt relés készülékek (Steuerbox), illetve a köz- és térvilágítási hálózatok távmenedzsmentjét megvalósító rendszer (Eclipse).

Sikerünkhöz nélkülözhetetlen a több évtizedes hagyományokra visszatekintő cégkultúra, a tehetségekre, egyéni indíttatású fejlesztésekre építő inspiratív és kollegiális légkör.